A Tanszék története

A tanszék a Közlekedési Műszaki Egyetem (KME) keretében Szegeden 1951-ben alakult Fizika tanszékből fejlődött ki. 1952-ben Szolnokon egy ideig „Fizika és elektrotechnika" tanszék volt a hivatalos elnevezése. 1953-ban az Elektrotechnika tanszék különvált, majd 1954-től 1957-ig Villamosságtan tanszék néven működött.
1956-ban a KME harmadik karként beépült az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetembe (ÉKME). 1957-ben a tanszék Budapestre költözött és Közlekedésvillamossági tanszék néven először a Központi épület (Műegyetem rakpart) különböző helyiségeiben, majd egy év múlva a Kinizsi utcai épületben kapott elhelyezést.
1967-ben egyesült az ÉKME és a BME, a tanszék ez időtől kezdve a BME Közlekedésmérnöki Kara szervezeti egységeként működött tovább, Közlekedésvillamossági és automatikai tanszék néven.
1983-ban a Kar tanszékei és hivatalai kiköltöztek a Kinizsi utcai épületből. Tanszékünk ideiglenesen a Gépészmérnöki Kar kollégiumába költözött át, majd 1984. januárjában elfoglalta jelenlegi helyét a Bertalan Lajos utca 2. szám alatti Z. épület 5. emeletén. Itt helyezkedtek el az oktatói szobák és a laborató riumok többsége, míg a nehézgép laboratórium és a műhely ugyanezen épület alagsorába került.
A számítástechnikai gyakorlati oktatás lehetővé tételére 1971-ben az Egyetem négy kara központi támogatást kapott számítógépek beszerzésére és az üzemeltetés biztosítására. A karon tanszékünk kapta meg azt a feladatot, hogy alakítsa ki a Kari Számítóközpontot és szervezze meg a központot üzemeltető Számítástechnikai Csoportot. A számító központ a tanszék mellett, azzal szoros szakmai kapcsolatban működött együtt 1992-ig. Erre az időre a központi nagygépeket már felváltották a kis helyigényű személyi számítógépek, amelyeknek nagy számban és különböző épületekben való telepítése és az oktatásba való intenzív bevonása a Számítástechnikai Csoport átszervezését tette szükségessé. Ennek nyomán jött létre e Csoportból a Kari Informatikai Laboratórium, amely a számí tástechnikai alapképzés laboratóriumi igényei miatt továbbra is szoros kapcsolatban maradt a tanszékkel.

A Tanszék vezetői:

Dr. Halmágyi László (1951...1953.)
Biacs Nándor (1953...1966.)
Dr. Kelemen Tibor (1966...1991.)
Dr. Kurutz Károly (1991...1994.)
Dr. Bokor József (1994...2012. )

Dr. Gáspár Péter (2013...)

 

A Közlekedésautomatika tanszék kollektívája

Tanszékünk munkatársai hagyományosan jó kollektívát alkottak. Szükségesnek tartottuk, hogy ne csak az oktatás, kutatás, hanem a privát életben is legyenek közös alkalmaink.

Az 1970-es évek elején még a Kinizsi utcában honoltunk. A tanszék vásárolt egy pingpong asztalt, délutánonként ezen nagy örömmel játszottunk legtöbbször páros, illetve körforgós meccseket. Népszerűségét jelzi, hogy a Gépjárművek tanszékről is bekapcsolódtak kollégák.
Az utca végén a Közraktár Parkban ebédszünetben, illetve munka után a betonpadokon sakk partik mentek . Ezekbe egy-egy jó játékos hallgató is (sőt a szomszédos Olajterv néhány dolgozója is) bekapcsolódott.
Közös hétvégéink Kelemen Tibor Pilismaróti meghívásával kezdődtek (ld. a képtár fekete-fehér képeit). Majd még mindig a hetvenes években Ágoston Attila hívott meg minket a Dunára szörfözni és többeket jól befüröszteni (képek a galériában). Akkor tanította Sárközi Sanyi vezetni Hőgye Sanyit az újonnan vett Moszkvics autójával . Így többszörös életveszélyben voltunk, de ez csak fokozta az összetartást.
Majd következett a Szentjakabfai (Gyenes Karcsi tanyáján) és másnap Ábrahámhegyen (Gál József nyaralójában) a kétnapos balatoni kirándulás.
Egyik félév végén Sárközi Sanyi dunaparti faházát látogattuk meg (Nagymaros árterületén). Sanyi készített kiváló grill húsokat a pazar borok mellé.
A nyolcvanas években több éven át következett a Hőgye Sanyi Pilisszentlászlói birtokán a buli. Akár tél, akár nyár volt örömmel faltuk Sanyi remek tepsis készítményeit, amit feleségével és Kordásné Marikával együtt készítettek nekünk nagy szeretettel és hozzáértéssel. Néhányszor foci meccs is volt a deres réten, máskor éleslövészet veszélyeztetett minket a kiránduláson (a figyelmeztető táblát a területről jőve vettük észre).
1990-ben meghívott minket Sasvári Sándor a Bokor melletti szőlőbirtokra kemencés ebédre. Ide a tanszék munkatársainak zöme bérelt autóbusszal érkezett, így nem volt akadálya a helyi borok kóstolgatásának.
Ezután következett a vendéglős korszak. Ebben az időben több mint egy évtizedig Budapest nevezetes, és hangulatos éttermeiben tartottuk összejöveteleinket Gyenes Karcsi szervezésében.
A költségeket támogató partnereink ajánlották fel (némi unszolásra). Ezeken a rendezvényeken átlagosan ötvenen vettünk részt, a tanszék dolgozói és külső partnereink képviselői, valamint doktorandusz hallgatóink.
A vendéglői sorozat közben egy alkalommal Hőgye Andrisnál voltunk Pilisszentlászlón, ahol Hőgye Sanyi unokája készített remek fogást.
2016-ban Rácz Gabi hívott meg minket Pécseji birtokára egy felejthetetlen eszem-iszom összejövetelre.
Összeállította: Gyenes Karcsi 2018-ban