Közlekedési automatika MSc

 

BMEKOKAM202

 

A tantárgy feladata

A tantárgy feladata, hogy megismertesse a hallgatókat a közlekedés területén alkalmazott biztonságkritikus automatikus irányítórendszerek filozófiájával, a biztonsági követelmények meghatározásának és az elért biztonság igazolásának módszereivel.

 

A tantárgy rövid leírása

Biztonsági alapfogalmak: Biztonsági rendszerek fejlesztése (rendszer-követelmények, veszély- és kockázatelemzés, rendszerspecifikáció, rendszerarchitektúra meghatározása, modulokra bontás, modulok fejlesztése, megvalósítása, tesztelése; rendszerintegráció, teljes rendszer verifikálása és validálása; tanúsítás, engedélyezés).
Biztonságkritikus rendszerek hiba-menedzselése.
Biztonsági kritériumok: rendszer követelmények, biztonsági követelmények, biztonságigazolás.
Veszélyelemzés: hibamód és -hatás elemzés, veszély- és működőképesség elemzés, eseményfa elemzés, hibafa elemzés, veszélyelemzés a fejlesztési életciklusban.
Kockázatelemzés. A hibás működés következményei - súlyosság. A hibás működés valószínűsége - gyakoriság. Kockázatosztályozás. Integritási szintek.
Biztonságkritikus rendszerek fejlesztése. Életciklus modellek. Biztonsági életciklus. Fejlesztési modellek. Hibamenedzselés. A biztonság emberi tényezői. Biztonsági elemzés. Biztonság-menedzsment.

 

Letölthető segédanyagok

Eredmények

 

Letölthető korábbi segédanyagok

Korábbi félévek eredményei

Záróvizsga tételsor